Silvia Matiacevich

Image and video hosting by TinyPic

Académico de Jornada Completa
Departamento de Ciencia y Tecnología de los Alimentos 
Facultad Tecnológica 
Universidad de Santiago de Chile 

Teléfono: (56) 22718 - 4517
eMail: silvia.matiacevich@usach.cl 

Formación Profesional 

  • Doctor en Ingenieria Alimentaria. Universidad de Buenos Aires, Argentina.

Líneas de Investigación o Áreas de Especialización 

 

Publicaciones Efectuadas Ultimos 5 Años 

Arancibia, C., Miranda, M., Matiacevich, S., Troncoso, E. (2017). “Physical properties and lipid bioavailability of nanoemulsion-based matrices with different thickening agents”. Food Hydrocolloids. Vol. 73, pp. 243-254. Publicado. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2017.07.010. Factor de impacto 2016: 4.747; Factor de Impacto: 5.459. Q1.

Arancibia, C., Riquelme, N., Zuñiga, R., Matiacevich, S. 2017. Comparing the effectiveness of natural and synthetic emulsifiers on oxidative and physical stability of avocado oil-based nanoemulsions. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 44:159-166.  https://doi.org/10.1016/j.ifset.2017.06.009  IP: 2.573. Q1

Riquelme, N., Herrera, M.L., Matiacevich, S. (2017). “Active films based on alginate containing lemongrass essential oil encapsulated: Effect of process and storage conditions”. Food and Bioproducts Processing, Vol. 104, pp. 94-103. Publicado. DOI: 10.1016/j.fbp.2017.05.005. Factor de impacto 2016: 1.970; Factor de Impacto: 2.966. Q1.

Alarcón, J.K., Bustos, R., Herrera, M.L., Matiacevich, S. (2017). “Alginate edible films containing microencapsulated lemongrass oil or citral: effect of encapsulating agent and storage time on physical and antimicrobial properties”. Journal of Food Science and Technology, pp. 1-12. Publicado. DOI: 10.1007/s13197-017-2726-1. Factor de impacto 2016: 1.262. Q2.

Navarro-Lisboa, R., Herrera, C., Zuñiga, R., Enrione, J., Guzmán, F., Matiacevich, S., Astudillo-Castro, C. (2017). “Quinoa proteins (Chenopodium quinoa Willd.) fractioned by ultrafiltration using ceramic membranes: The role of pH on physicochemical and conformational properties”. Food and Bioproducts Processing, Vol. 102, pp. 20-30. Publicado. ISSN: 0960-3085. E-ISSN: 1744-3571. Factor de impacto 2016: 1.970; Factor de Impacto últimos 5 años: 2.966. Q1.

Riquelme, N., Herrera, M.L, Matiacevich, S. (2017). “Active films based on alginate containing lemongrass essential oil encapsulated: Effect of process and storage conditions”. Food and Bioproducts Processing, 104: 93-103. DOI: 10.1016/j.fbp.2017.05.005 IF: 1.970. Q1.      

López D., Márquez, A., Gutiérrez-Cutiño, M., Venegas-Yazigi, D., Bustos, R. y Matiacevich, S. (2017).  “Edible film with antioxidant capacity based on salmon gelatin and boldine”. LWT - Food Science and Technology. Vol. 77, pp. 160-169. Publicado. ISSN: 0023-6438E-ISSN: 1096-1127. Factor de impacto 2016: 2.329; Factor de Impacto últimos 5 años: 2.929. Q1.

Riquelme, N., Matiacevich, S. (2016). “Characterization and evaluation of some properties of oleoresin from Capsicum annuum var. cacho de cabra”. CYTA- Journal of Food, Vol. 15 (3): 344-351. Publicado. ISSN: 1947-6337E-ISSN: 1947-6345. Factor de impacto 2016: 1.180. Q2

Riquelme, N., Miranda, M., Matiacevich, S. (2016). “Effect of processing conditions on the optical properties of films based on alginate, caseinate and lemongrass oil”. CYTA-Journal of Food. Vol. 14(2), pp. 219-226. Publicado. ISSN: 1947-6345. Factor de Impacto 2015: 0.769; Factor de Impacto últimos 5 años: 0.736. Q3.

López J., Silva-Weiss, A., Giménez, B., Matiacevich, S., Saavedra, N., Valenzuela, V., Zamorano, M., Osorio, F. (2016). “Propiedades físicas, térmicas y reológicas de películas comestibles elaboradas de carboximetilcelulosa (CMC)”. Agronomía Colombiana, vol. 34(1S), pp. S152-S155. Publicado. ISSN: 0120-9965. Factor de Impacto 2016: 0.1504. Q3.

González-Muñoz, A., Montero, B., Enrione, J., Matiacevich, S. (2016). “Rapid prediction of moisture content of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) flour by Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy”. Journal of Cereal Science, vol. 71, pp. 246-249. Publicado. ISSN: 0733-5210E-ISSN: 1095-9963. Factor de Impacto 2016: 2.223; Factor de Impacto últimos 5 años: 2.665. Q1.

Arancibia, C., Navarro-Lisboa, R., Zúñiga, R.N., Matiacevich, S. (2016). “Application of CMC as thickener on nanoemulsions based on olive oil: Physical properties and stability”.  International Journal of Polymer Science. Vol. 2016, Publicado. Article number: 6280581. ISSN: 1687-9422. E-ISSN: 1687-9430. Factor de Impacto 2015: 1.0; Factor de Impacto últimos 5 años: 1.746. Q3.

Navarro, R., Arancibia, C., Herrera, M. L., Matiacevich, S. (2016). “Effect of type of encapsulating agent on physical properties of edible films based on alginate and thyme oil”. Food and Bioproducts Processing. Vol. 97, pp. 63-75. Publicado. ISSN: 0960-3085. Factor de Impacto 2015: 2.687; Factor de Impacto últimos 5 años: 3.511. Q1.

Bustos, R., Alberti, F., Matiacevich, S. (2016). “Edible antimicrobial films based on microencapsulated lemongrass oil”. International Journal of Food Science and Technology. Vol. 53(1), pp.  832-839. Publicado. ISSN: 0950-5423. Factor de Impacto 2015: 1.241; Factor de Impacto últimos 5 años: 1.832. Q3.

Riquelme, N., Díaz-Calderón, P., Enrione, J., Matiacevich, S. (2015). Effect of physical state of gelatin-plasticizer based films on to the occurrence of Maillard reactions”. Food Chemistry. Vol. 175, pp. 478-484. Publicado. ISSN: 0308-8146. Factor de Impacto 2015: 4.052; Factor de Impacto últimos 5 años: 4.232. Q1.

Matiacevich, S., Riquelme, N., Herrera, M. (2015). “Conditions to Prolonged Release of Microencapsulated Carvacrol on Alginate Films as Affected by Emulsifier Type and pH”. International Journal of Polymer Science.  Article Number: 173193. Publicado. ISSN: 1687-9422. Factor de Impacto 2015: 1.0; Factor de Impacto últimos 5 años: 1.746. Q3.

López, D., Acevedo, N., Matiacevich, S. (2015). “Characterization of Edible Active Coating Based on Alginate–Thyme Oil–Propionic Acid for the Preservation of Fresh Chicken Breast Fillets”. Journal of Food Processing and Preservation. Vol. 39(6), pp. 2792-2801. Publicado. ISSN: 0145-8892. Factor de Impacto 2015: 0.894; Factor de Impacto últimos 5 años: 1.02. Q3.

Matiacevich, S., Henríquez, O., Mery D, Pedreschi F. (2014). “Oil content fraction in tortilla chips during frying and their prediction by image analysis using computer vision”. International Journal of Food Properties, Volume: 17(2), pp. 261-272. Publicado. ISSN: 1094-2912. Factor de Impacto 2015: 1.586; Factor de Impacto últimos 5 años: 1.585. Q2.

Matiacevich, S., Celis, D., Schebor, C., Enrione, J. (2013). “Physicochemical and antimicrobial properties of bovine and salmon gelatin-chitosan films”. CYTA-Journal of Food. Vol. 11(4), pp. 366-378. Publicado. ISSN: 1947-6345. Factor de Impacto 2015: 0.769; Factor de Impacto últimos 5 años: 0.736. Q3.

Vasquez, C., Díaz-Calderón, P., Enrione, J., Matiacevich, S. (2013). “State diagram, sorption isotherm and color of blueberries as a function of water content”. Thermochimica Acta. Vol. 570, pp. 8-15. Publicado. ISSN: 0040-6031. Factor de Impacto 2015: 1.932; Factor de Impacto últimos 5 años: 2.341. Q2.