Abel Guarda Moraga

Académico de Jornada Completa 
Departamento de Ciencia y Tecnología de los Alimentos 
Facultad Tecnológica 
Universidad de Santiago de Chile 

Teléfono: (56) 22718 - 0557 
eMail: abel.guarda@usach.cl 

Formación Profesional 

  • Doctor Ingeniero Agrónomo Mención Industrias, Universidad Politécnica de Valencia, España
  • Magíster en Ciencia e Ingeniería de Alimentos, Universidad Politécnica de Valencia, España
  • Ingeniero Agrónomo Especialidad Industrias, Ministerio de Educación y Ciencia, España
  • Ingeniero de Ejecución en Industrias Alimentarias, Universidad de Santiago de Chile, Chile

Líneas de Investigación o Áreas de Especialización 

  • Nuevas tecnologías aplicadas al procesamiento de cereales
  • Propiedades físicas de alimentos y materiales de envases

Publicaciones Efectuadas en los Ultimos 5 años

 

F.J Rodriguez, M.J Galotto, A. Guarda and J. E Bruna. 2012. Modification off cellulose acetate films using nanofillers base don organoclays. Revista Journal of Food Engineering. 110: 262-268.

J.E . Bruna; A. Peñaloza, A. Guarda, F. Rodriguez and M.J. Galotto. 2012. Development of MMTCu2+ / LPDE 1 nanocomposites with antimicrobial activity for potencial use in food packaging. Appied Clay Science. 58: 79-87.

Torres; A. Guarda ; N. Moraga; J. Romero; M.J Galotto 2012. Experimental and theorical study of thermosynamics and transport properties of multilayer polymeric food packaging. Revista European Food Research and Technology. 234: 713-722.

R. Quintero; F. Rodriguez; J. Bruna; A. Guarda; M. J. Galotto. 2012. Cellulose acetate butyrate nanocomposites with antimicrobial properties for food packaging. Packaging Technology and Science. DOI: 10.002/PTS.1981.

Rodriguez, F.J; Sepulveda, H.; Guarda, A.; Galotto, M.J. 2012. Development of cellulose eco-nanocomposites with antimicrobial properties oriented for food packaging. Packaging Technology and Science DOI: 10.002/PTS.1980.

Rodriguez, F.J; Coloma, A.; Galotto, M.J.; Guarda, A.; Bruna, J. 2012. Effect of organoclay content and molecular weight on cellulose acetate nanocomposites properties. Polymer Degradation and Stability. 97: 1996-2001.

Moraga, N.; Torres, A.; Guarda, A.; Galotto, M.J. 2011. Non-Newtonian canned liquid food unsteady fluid mechanics and heat tranfer prediction for pasteurization and sterilization. Journal of Food Process Engineering. 34: 2000-025

M.J. Galotto; A. Torres; A. Guarda; N. Moraga; J. Romero 2011. Expermiental and theoretical study of LDPE versus different concentrations of Irganox 1076 and different thickness. Food Research International.44: 566-574.

Abel Guarda, Javiera F. Rubilar, Joseph Miltz, María Jose Galotto 2011. The Antimicrobial Activity of Microencapsulated Thymol and Carvacrol. International Journal of Food Microbiology. 146: 140-150.

M.J. Galotto; X. Valenzuela; Rodriguez, F; Bruna. J.; A. Guarda.2011. Evaluation of the effectiveness of a new antimicrobial active packaging for fresh atlantic salmon Salmon Salar. Shelf-life. Packaging Technology and Science.25: 363-372.

M.J Galotto; A Torres; A. Guarda; N. Moraga; J. Romero. 2011. Experimental and theorical study of LDPE versus different concentrations of Irganox 1076 and different thickness. Food Research International.44: 566-574.